Les estafes en línia estan a l’ordre del dia. Realment succeeixen gairebé diàriament. Cada cop tenim més coneguts que han patit el fenòmen del phishing i molts altres estan a punt. Ser conscients d’aquest succés i identificar quan ens intenten enganyar és essencial per protegir-nos. Per això, en aquesta entrada volem que aprenguis què és el phishing i com el pots identificar, evitant així el robatori de les teves dades.

El phising

Què és el phishing? Es tracta d’una estafa que es realitza per internet que té com a objectiu obtenir dades privades dels usuaris per accedir als vostres comptes o dades bancàries. Consisteix en l’enviament de correus electrònics o missatges de text on els estafadors es fan passar per una empresa coneguda o entitat pública, sol·licitant a l’usuari informació personal i bancària.

La dificultat d’identificar que es tracta de phishing és que envien els missatges en aparença idèntics als que enviaria l’entitat en qüestió o els envien des del mateix contacte de telèfon de l’empresa. A continuació, us donem alguns consells per identificar-los i que no us enganyin.

1. Identifica bé el missatge

Comprova què és el que t’estan oferint o què t’estan demanant per comprovar que el missatge és verídic. Si per exemple, us envien un correu demanant que actualitzeu les vostres dades bancàries per algun motiu de sobte, desconfieu. Missatges com: que hi ha un problema a la teva informació de pagament, que s’ha detectat una activitat sospitosa al teu compte o que t’ofereixen un cupó per guanyar alguna cosa. Tots són casos freqüents de phishing.

2. No feu clic a enllaços

El principal detonant que et pot portar a l’engany és fer clic a l’enllaç que t’envien. Normalment t’ofereixen una cosa atractiva com un cupó descompte o que hi ha un problema al teu compte i has de fer clic al botó o a l’enllaç per poder gestionar-ho. Eviteu-ho a tota cosa, perquè, encara que en aparença sembli l’aplicació o el web de l’empresa, probablement no ho sigui.

3. No doneu dades personals

Als correus et demanaran que ingressis les teves dades personals, nom, targeta del banc, signatura de l’aplicació bancària… Encara que consideris que estàs donant poques dades, per poques que siguin ja tindran accés als teus comptes.

Quan es tracta d’entitats bancàries, mai no us demanaran dades personals via correu o missatge. Per tant, si reps un correu o missatge en què l’enllaç et redirigeix ​​a posar dades bancàries, es tracta de phishing.

4. Davant el dubte, truca

Si tot i així tens dubtes amb el correu o missatge que t’han enviat, i si és realment verídic i no és una estafa, el millor que pots fer és trucar a l’empresa que aparentment és la remitent. Sense fer cap moviment més. Per exemple, trucar al banc quan reps un missatge de text que necessites renovar la seguretat de la teva aplicació bancària, és sens dubte prudent perquè prevé el possible frau. L’empresa us comunicarà la realitat i confirmaràs de primera mà si es tracta d’una estafa o no abans de fer cap moviment.

Conclusió

Diàriament s’envien milers d’atacs d’estafa per internet. El nostre escut més gran és ser-ne conscients i saber com actuar davant d’aquesta situació. Llegir detingudament el que ens envien, evitar fer clic en enllaços sospitosos… Qualsevol mínim gest és important per mantenir-nos fora de perill dels estafadors digitals. Des de Tecnocolor esperem que aquests consells t’hagin servit per aprendre més sobre el phishing i com protegir-te davant de possibles atacs.